Registrácia do Zoznamu prijímateľov prebiehaFinancie prijaté v roku 2025 použite do konca 2026Nový Zoznam prijímateľov bude zverejnený 15.1.2027Aktualizované: 1. 11. 2026
Prihlásiť saVytvoriť konto
Vaše Rozhodni.sk stále vylepšujeme. Pozrite sa, na čom pracujeme a navrhnite ďalšie funkcie.Na čom pracujeme
Domov › Časté otázky

Časté otázky o 2 % z dane

Tlačivá
Aké tlačivo potrebujem?

Podľa toho, kto ste. Zamestnanec, ktorému robí ročné zúčtovanie zamestnávateľ, potrebuje Vyhlásenie a Potvrdenie o zaplatení dane. Kto si podáva daňové priznanie sám, poukazuje priamo v ňom a samostatné tlačivo nepotrebuje. Firmy poukazujú v daňovom priznaní právnických osôb.

Vyhlásenie si môžete vyplniť online a stiahnuť už vyplnené v PDF.

Tlačivá na poukázanie 2 % z dane →

§ 50 ods. 1 zákona č. 595/2003 Z. z.
Odkaz na túto otázku
Môžem použiť tlačivo z minulého roka?

Nie. Tlačivá sa každý rok menia a staršia verzia sa nemusí prijať. Vždy si stiahnite aktuálne.

Odkaz na túto otázku
Ako Vyhlásenie vyplniť?

O organizácii uvádzate iba názov a IČO. Právna forma sa nevypĺňa. IČO sa zarovnáva sprava a nepoužité políčka zostávajú prázdne. Číslo účtu organizácie nikde neuvádzate — peniaze prevádza daňový úrad.

Odkaz na túto otázku
Čo ak si pomýlim názov organizácie?

Rozhodujúce je IČO. Zákon hovorí, že názov má iba informatívny charakter — organizáciu identifikuje jej IČO. Preklep v názve teda poukázanie nezmarí, chybné IČO áno. Preto si IČO vždy overte v Zozname prijímateľov.

§ 50 ods. 3 písm. d) zákona č. 595/2003 Z. z.
Odkaz na túto otázku
Je nejaká minimálna suma?

Áno. Fyzická osoba musí poukázať najmenej 3 eurá. Firma najmenej 8 eur na jedného prijímateľa — pri rozdelení medzi viacero organizácií musí na každú pripadnúť aspoň osem eur.

§ 50 ods. 2 zákona č. 595/2003 Z. z.
Odkaz na túto otázku
Tlačivo sa mi zle vypĺňa v prehliadači.

Editovateľné PDF otvorte v programe Adobe Acrobat Reader, nie priamo v prehliadači. V prehliadači sa vyplnené údaje často neuložia.

Odkaz na túto otázku
Koľko percent môže poukázať firma?

Firma môže poukázať 2 % zaplatenej dane, ak v danom roku alebo najneskôr do lehoty na podanie priznania darovala aspoň 0,5 % zaplatenej dane neziskovým organizáciám na verejnoprospešné účely. Inak môže poukázať len 1 %.

Poukazuje sa v daňovom priznaní právnických osôb a na každého prijímateľa musí pripadnúť aspoň 8 €.

§ 50 ods. 1 písm. b) a c) a ods. 2 zákona č. 595/2003 Z. z.
Odkaz na túto otázku
Rodičovské 2 %
Môžem 2 % poukázať svojmu rodičovi?

Áno. Fyzická osoba môže poukázať 2 % zo zaplatenej dane rodičovi, ktorý poberá dôchodok. Prvýkrát to bolo možné za zdaňovacie obdobie 2025, teda pri poukazovaní v roku 2026.

§ 50aa ods. 1 zákona č. 595/2003 Z. z.
Odkaz na túto otázku
Ktorý rodič má na to nárok?

Ten, ktorý je k 31. decembru roka, za ktorý poukazujete, poberateľom starobného dôchodku, alebo invalidného, výsluhového či invalidného výsluhového dôchodku vyplácaného po dovŕšení dôchodkového veku. Nárok má aj osoba, ktorej bol daňovník zverený do starostlivosti nahrádzajúcej starostlivosť rodičov na základe rozhodnutia príslušného orgánu.

§ 50aa ods. 2 zákona č. 595/2003 Z. z.
Odkaz na túto otázku
Koľko to je a je nejaké minimum?

2 % každému rodičovi, ktorého uvediete. Ak uvediete oboch, ide o 2 % každému, teda spolu 4 %. Suma pre jedného rodiča musí byť najmenej 3 eurá — ak vyjde menej, poukázanie sa nevykoná.

§ 50aa ods. 3 zákona č. 595/2003 Z. z.
Odkaz na túto otázku
Musí sa rodič niekde zaregistrovať?

Nie. Rodič sa nikde neregistruje a nemusí nič podpisovať. Splnenie podmienok si overuje Finančné riaditeľstvo priamo v Sociálnej poisťovni.

§ 50aa ods. 6 zákona č. 595/2003 Z. z.
Odkaz na túto otázku
Aké tlačivo použijem?

To isté ako pri organizáciách — vo Vyhlásení aj v daňovom priznaní je na rodičov samostatná časť. Vyplníte meno, priezvisko a rodné číslo rodiča.

Postup pre zamestnancov →
Postup pre fyzické osoby →

Odkaz na túto otázku
Môžem naraz poukázať organizácii aj rodičovi?

Áno, nevylučuje sa to. Obe časti sa vypĺňajú do toho istého tlačiva a v rovnakom termíne.

Odkaz na túto otázku
Termíny
Dokedy musím 2 % poukázať?

Zamestnanec, ktorému robí ročné zúčtovanie zamestnávateľ, podáva Vyhlásenie spolu s Potvrdením na daňový úrad do 30. apríla. Kto si podáva daňové priznanie sám, poukazuje priamo v ňom a platí preň lehota na podanie priznania — spravidla do 31. marca.

§ 50 ods. 1 a § 49 ods. 2 zákona č. 595/2003 Z. z.
Odkaz na túto otázku
Dokedy mám požiadať zamestnávateľa o ročné zúčtovanie?

Do 15. februára.

§ 38 ods. 1 zákona č. 595/2003 Z. z.
Odkaz na túto otázku
Kedy prídu peniaze organizácii?

Daňový úrad je povinný previesť podiel na účet prijímateľa do troch mesiacov po uplynutí lehoty na podanie vyhlásenia. V praxi to znamená približne do konca júna pri daňových priznaniach a do konca júla pri zamestnancoch.

Všetky časové lehoty →

§ 50 ods. 8 zákona č. 595/2003 Z. z.
Odkaz na túto otázku
3 % a výber organizácie
Kedy môžem poukázať 3 % namiesto 2 %?

Ak ste v danom zdaňovacom období vykonávali dobrovoľnícku činnosť najmenej 40 hodín a predložíte o tom písomné potvrdenie. To sa prikladá k tlačivu.

Ako môžu dobrovoľníci poukázať 3 % →

§ 50 ods. 1 zákona č. 595/2003 Z. z.
Odkaz na túto otázku
Komu môžem 2 % poukázať?

Ktorejkoľvek organizácii zo Zoznamu prijímateľov na daný rok. Zoznam vedie Notárska komora SR a zverejňuje ho do 15. januára.

§ 50 ods. 7 zákona č. 595/2003 Z. z.
Odkaz na túto otázku
Ako nájdem organizáciu?

V Zozname prijímateľov podľa názvu, IČO, mesta alebo verejnoprospešného účelu.

Zoznam prijímateľov →

Odkaz na túto otázku
Registrácia do Zoznamu prijímateľov
Ako sa dostaneme do Zoznamu prijímateľov?

Registráciou u ktoréhokoľvek notára — stačí jeden, ľubovoľný. Robí sa každý rok nanovo; registráciou v roku 2026 sa organizácia zapisuje do zoznamu na rok 2027.

Registračné obdobie na rok 2027 je od 1. septembra do 15. decembra 2026.

Postup registrácie krok za krokom →

§ 50 ods. 6 a 7 zákona č. 595/2003 Z. z.
Odkaz na túto otázku
Dokedy treba registráciu stihnúť?

Posledný deň je 15. december. Najjednoduchšie je vybaviť ju do 30. novembra — vtedy sa nepredkladá potvrdenie banky.

Po 15. decembri sa už nedá zaregistrovať ani nič opraviť.

Všetky termíny pre prijímateľov →

§ 50 ods. 6 a 7 zákona č. 595/2003 Z. z.
Odkaz na túto otázku
Čo sa stane, ak zadáme zlé IČO alebo číslo účtu?

Po 15. decembri sa údaje už opraviť nedajú a organizácia v nasledujúcom roku nedostane nič. Preto si ich u notára pred podpisom prekontrolujte — najmä IČO a číslo účtu.

Odkaz na túto otázku
Môže 2 % prijímať každá nezisková organizácia?

Nie. Rozhoduje právna forma zapísaná v Registri právnických osôb, nie to, čomu sa organizácia venuje. Zákon vymenúva osem právnych foriem a ten zoznam je uzavretý — iná právna forma prijímateľom byť nemôže ani vtedy, keď robí verejnoprospešnú činnosť.

Kto môže prijímať 2 % →

§ 50 ods. 4 zákona č. 595/2003 Z. z.
Odkaz na túto otázku
Zaregistrovali sme sa — odkedy sme v zozname?

Notárska komora SR zverejní definitívny Zoznam prijímateľov na rok 2027 do 15. januára 2027. Vtedy si v ňom overte svoje údaje.

§ 50 ods. 7 zákona č. 595/2003 Z. z.
Odkaz na túto otázku
Sme v zozname, ale ľudia nás nenájdu.

V zozname je takmer 20 000 organizácií a väčšina je v ňom len ako názov a IČO. Vyhľadávanie na Rozhodni.sk prehľadáva aj popis, verejnoprospešný účel a kľúčové slová — tie sú však len vo vyplnených profiloch. Bez profilu vás nájde len ten, kto pozná váš názov alebo IČO.

Vyplniť profil organizácie →

Odkaz na túto otázku
Povinnosti prijímateľa
Kedy nám prídu peniaze?

Od tých, ktorí podali daňové priznanie v riadnej lehote, do 30. júna. Od zamestnancov do 31. júla. Pri predĺženej lehote na podanie priznania prídu peniaze neskôr.

Odkaz na túto otázku
Dokedy musíme peniaze použiť?

Do konca nasledujúceho roka po tom, ako prišli na účet — kto dostal 2 % v roku 2026, musí ich použiť do konca roka 2027.

Použiť sa smú len na účel, ktorý máte v stanovách, je uvedený v zákone a notár vám ho pri registrácii osvedčil. Kto povinnosť nesplní, musí financie do 90 dní vrátiť správcovi dane.

§ 50 ods. 11 zákona č. 595/2003 Z. z.
Odkaz na túto otázku
Musíme zverejniť, na čo sme peniaze použili?

Áno, ak ste v jednom roku dostali viac ako 3 320 €. Vtedy musíte zverejniť špecifikáciu použitia v Obchodnom vestníku — pri prostriedkoch prijatých v roku 2025 najneskôr do 31. mája 2027.

Nestačí podanie odoslať, musí byť do toho dňa zverejnené. Poplatok je 3,50 € a redakcia zverejňuje do piatich pracovných dní od pripísania platby — s odoslaním teda nečakajte na posledné dni.

Kto povinnosť nesplní, toho Notárska komora SR na jeden rok nezaradí do Zoznamu prijímateľov.

Ako zverejniť v Obchodnom vestníku →

§ 50 ods. 13 a 14 zákona č. 595/2003 Z. z.
Odkaz na túto otázku
Dostali sme viac ako 33 000 €. Treba niečo navyše?

Áno. Do 30 dní od prijatia tejto sumy musíte zriadiť osobitný účet v banke, na ktorom vediete len prijatie a čerpanie 2 %. Prevediete naň aj 2 % prijaté v tom roku skôr, znížené o sumy, ktoré ste už použili.

Výrok audítora patrí do špecifikácie v Obchodnom vestníku vtedy, ak musíte mať účtovnú závierku overenú audítorom — nezávisí od sumy 2 %.

§ 50 ods. 13 zákona č. 595/2003 Z. z.
Odkaz na túto otázku

Nenašli ste svoju odpoveď?

Spýtajte sa Pomocníka, ktorý odpovedá z týchto otázok, alebo nám napíšte. Odpovedáme spravidla do 24 až 48 hodín.

Napísať nám
Úpravu stránky od 11/2025 podporuje:
Projekt podporila ČSOB nadácia
Rozhodni.sk
s hrdosťou prevádzkuje
Kontakt

Centrum digitálnych a finančných inovácií, o.z.
Broskyňová 18A
90045 Malinovo
IČO: 55407986
DIČ: 2122760618

kontakt@rozhodni.sk